Műtárgy.com „Szimbiózis kiállítás ajánló”

SZIMBIÓZISBAN A SZÍNEKKEL

Püspök Anita festőművész vásznain tobzódó színekben pompázó, lendületes kompozíciók láthatók a Műgyűjtők Háza Galéria és Aukciósházban. Ahogyan a természet is számtalan árnyalatot mutat ebben az őszi időszakban, úgy ez a kiállítás is szebbnél szebb tónusokat jelenít meg, melyekkel megragadja nézői pillantását.

A Zsigmond téren egy olyan kiállításélményben lehet része a látogatónak, ami segít a lelassulásban és a befelé figyelésre. A bemutatott művek igen dinamikus látványt nyújtanak, de a felvonultatott megannyi szín arra buzdít minket, hogy engedjük magunkat hatásuk alá kerülni.

Mivel minden árnyalatnak sajátos hangulata van – ezáltal tükrözhetnek élénkséget, nyugalmat, harmóniát vagy tüzességet – így nem csak a látogatók töltekezhetnek belőlük, de egyúttal alkotójuk festés közbeni pillanatnyi lelki állapotáról, környezetének aktuális atmoszférájáról is tanúskodnak.

Püspök Anita festőművész főként lírai hangvételű, absztrakt, természet-ihlette képeket alkot. Művein a természet megannyi arcát láthatjuk, melyeken keresztül burjánzás, fényjáték, tükröződés, vagy atmoszférikus jelenségek mind-mind felfedezhető. Festményeivel a befogadónak könnyedén sikerül szimbiotikus viszonyba kerülni, mivel a színek jelentése nem csak vizuális élményt, hanem lelki töltekezést is nyújtanak. Mivel Püspök Anita művészetére az absztrakt megjelenítés mód jellemző, ezért képeinek befogadásához a nézőnek is meg kell nyílnia és időt kell szánnia arra, hogy feltárja lényegüket. Feledy Balázs, művészeti író a Szimbiózis kiállítás megnyitóján a következő gondolatot vetette fel az értelmezéssel kapcsolatban: „A kortárs képi világ befogadásának általában két szintje van. Az első, amit a szemünk az első pillantásra felfog, és amihez agyunk ösztönösen egy természetelvű látványt társít. A második szintje az értelmezésnek pedig a felület mögénézés, ami intellektuális és emocionális érzékenységet kíván.” Tehát ha a kiállításlátogatása közben egyszerűen csak végigsétálunk a festmények előtt, akkor lényegüket nem árulják el nekünk. Azonban ha érdeklődéssel fordulunk feléjük és szándékunkban áll titkuk megfejtése, akkor különleges vizuális élményekkel gazdagodhatunk.

A Műgyűjtők Házában megrendezett tárlat érdekessége, hogy Püspök Anita azon sorozatait mutatja be, melyekben tradíció és progresszió is összekapcsolódik. A képek lényege a természetből töltekezik, abból inspirálódik, de egyik sem nevezhető klasszikus értelembe vett tájképnek. Festményeinek felülete nagyon érzékeny, melyek több rétegből állnak, és izgalmas faktúrát alkotnak. Ezek a rétegek szövevényesen átfedik egymást és olyan színpárokat mutatnak, melyek szimbiózisba kerülve ragyogást eredményeznek. A művek dinamizmusát pedig a gesztusfestészet lendületes technikája is fokozza. A kompozíciók horizontális és vertikális hangsúlyai változatossá teszik a kiállítás látogatás élményét. Érdemes megfigyelni a festményekhez társított címeket is, mint pl. „Szinergia”, „Lélekzet”, vagy akár az „Enigma”, melyek még inkább érzékeltetik az emóciókhoz való kötődést. A Szimbiózis kiállítás tehát a kortárs művészeti tendenciák gesztusszerű, kolorista irányzatához kapcsolódik, melynek vizuális világa leginkább az említett érzelmi bevonódást segíti.

kiallitas_feledy_puspok_2019_mugyujtok galeria
Püspök Anita festőművész és Feledy Balázs művészetkritikus Fotó: Varga Csenge Veronika

 

 

 

 

 

 

 

 

Püspök Anita Szimbiózis című tárlata november 22-ig látogatható a Műgyűjtők Háza Galéria és Aukciósházban. http://www.mugyujtokhaza.hu/

 

Műtárgy.com „Szimbiózis kiállítás ajánló”, hivatkozás: 

https://www.mutargy.com/hirek/szimbiozisban-a-szinekkel

 

Kiállításmegnyitó felvétel:

 

Kiállítási katalógus:

Szimbiózis kiállítás 2019